9 клас 2022-2023 н р

Вітаю вас, дев'ятикласники!

23.05.2023.

Проєктування власного стилю. 

Міні-проєкт " Мій власний стиль".




Практична робота.

1. Оберіть стиль одягу.

2. Визначте власний кольоротип.

3. Визначте тип статури.

4. Доберіть одяг відповідно до стилю, власного кольоротипу і типу статури.

5. Здійсніть пошук моделей-аналогів обраного стилю за допомогою різноманітних інформаційних джерел.

6. Виявіть найкращі ознаки в кожному зразку. Обгрунтуйте свій вибір.

7. Застосувавши метод комбінування, розробіть графічне зображення власного стилю.

8. Презентуйте спроектований власний стиль в одязі(створіть колаж, презентацію тощо)

Перегляньте відео:

Як скласти базовий гардероб за 5 кроків

https://youtu.be/pUC2wOo0ZKA

https://youtu.be/rbGVaLFxKzs

Чоловічий стиль:

https://youtu.be/tfqyf0aEJlc

Інструкційна картка

«Види одягу з огляду на тип жіночої статури»


Тип статури

Види одягу


Пісочний годинник

Рекомендований одяг: короткі приталені кофтинки; обтислі спідниці та штани; моделі суконь із запахом і поясом; V-подібні викоти; спідниці, покроєні «по косій»; одяг із легких і стрейчових тканин.

Забарвлення: однотонний і різнобарвний одяг; малюнки в смужку, клітинку, з квітковими мотивами.

Аксесуари: короткі та середньої довжини ланцюжки; туфлі на підборах; неширокі ремені і м'які пояси; сумки на короткому ремені; шалики з крепу або вовни, які краще носити не зав'язуючи.

Бажано уникати окремих горизонтальних смуг, великих малюнків у нижній і верхній частинах; дуже широких поясів; накладних кишень на штанах; одягу із заниженою талією; занадто важких і щільних тканин.


Прямокутник

Рекомендований одяг: кофти з глибоким V-подібним викотом; топи і блузи із запахом; трикотаж на блискавці; одяг з бічними розрізами та декоративною відстрочкою; клинові та конічні спідниці; прямі або завужені донизу штани; укорочені моделі піджаків, кардиганів і жакетів; верхній одяг зі щільної тканини; горизонтальні деталі на стегнах і на рівні грудей; широкі пояси, волани; кокетки та великі вирізи.

Забарвлення: контрастні поєднання низу і верху; контрастні бічні вставки; будь-які лінії, що сходяться до талії.

Аксесуари: довгі ланцюжки, намиста; довгі шалики у вільному стилі; елегантне взуття і сумки середніх або великих розмірів.

Бажано уникати вузьких ременів і поясів; рукавів типу реглан; подовжених піджаків і кардиганів; одягу, скроєного «по косій»; моделей приталеного, обтислого одягу; тонких тканин; спідниць на резинці.


Груша

Рекомендований одяг: блейзери до лінії стегон вільного крою; одяг з нагрудними кишенями; широкі V-подібні, човникові або квадратні викоти, модні комірці; спущені плечі; широкі, прямі спідниці середньої довжини і максі, можна зі складками; спідниці та брюки вільного крою з тонкої тканини; крій піджака повинен відрізнятися від покрою спідниці або штанів.

Забарвлення: однотонні, темні штани та спідниці; верхня частина одягу з середнім малюнком; горизонтальні смуги у верхній частині одягу і вертикальні в нижній; верхня частина одягу світлих відтінків.

Аксесуари: короткі ланцюжки; красиві хустки на плечі; брошки, пристебнуті ближче до шиї; маленькі сумочки; взуття з матової шкіри темних кольорів на невисоких підборах або плоскій підошві.

Бажано уникати носіння поясів; накладних кишень на штанах; одягу з опущеною лінією талії; топів; приталеного, обтислого одягу; вузьких коротких і сильно розширених спідниць; горизонтальних смуг та великих малюнків у нижній частині. 


Яблуко

Рекомендований одяг: подовжені кофти з неглибоким V-подібним викотом, з високим коміром та коміром «поло»; спідниці середньої довжини і максі; жакети до стегон; сукні із завищеною талією; спідниця-штани та штани, завужені донизу.

Забарвлення: вузькі вертикальні лінії; малюнки середнього і малого розміру; неяскраві прості забарвлення верхньої частини одягу; верх і низ одягу одного кольору.

Аксесуари: довгі ланцюжки в кілька рядів; подовжені вузькі шалики, бажано без вузлів; взуття на невеликих підборах або плоскій підошві; сумки середнього розміру на короткому ремені.

Бажано уникати приталеного та обтислого одягу; непрямих ліній і швів; вузьких коротких спідниць; округлих викотів і спущених плечей; різкого контрасту між верхом і низом; великих яскравих малюнків у верхній частині одягу; горизонтальних ліній; текстурних тканин.



16.05.2023.

Технологія побутової діяльності.

Стилі в одязі.

Практична робота.

Користуючись електронними джерелами відомих будинків моди виберіть найцікавіші для вас моделі одягу різних стилів.

Порівняйте стилі одягу та заповніть таблицю.

Презентація:

https://naurok.com.ua/prezentaciya-stili-v-odyazi-296047.html

25.04.2023.

 Технологічний етап проєкту.

Види декорування виробу.

Оздоблення виробу.

Презентація:http://surl.li/fkzhm

Перегляньте відео:

http://surl.li/fhwwo

Практична робота.

Ознайомитись зі способами декорування та оздоблення виробу.




Обрати той спосіб, який найбільше відповідає виробу, що виготовляється.

Дібрати інструменти і матеріали, необхідні для декорування і оздоблення.

Виконати оздоблення виробу.








18.04.2023.

Технологічний етап проєкту.

Складання деталей у виріб.

Практична робота.

Підготуй деталі виробу, що були виготовлені на попередніх уроках.

За необхідності підбери затискні пристрої для ущільнення місць з'єднань деталей.

Нанеси клей на місця з'єднань деталей і конструкцій.

Склади виріб.

Ущільнюй місця з'єднань деталей затискними пристроями.

Витри залишки клею тампоном.

Розмісти виріб на відведеному для нього місці для повного висихання.

Під час роботи не забувайте дотримуватись правил безпечної праці  з ріжучим інструментом!

Презентація:http://surl.li/fkyxk

Як правильно користуватися клейовим пістолетом:

http://surl.li/fdatm

Вправа"Перевір себе":

http://surl.li/fcsad

Перегляньте відео::

http://surl.li/fhwvs

Фізкультхвилинка:

http://surl.li/cqyww

Процес виготовлення обраного об'єкта проектування.

Конспект: http://surl.li/fvgqb

Майстер клас: 

http://surl.li/fvhgp

Відео: http://surl.li/fvjuf

Зразок практичної роботи:

http://surl.li/fvjvj


11.04.2023.

Технологічний етап проєкту.

З'єднання деталей виробу склеюванням.

Добір способу з'єднання деталей виробу.

Практична робота.

Визначити спосіб виконання з'єднання деталей виробу  та занести в таблицю.

Презентація: http://surl.li/fkzdj

Процес виготовлення обраного об'єкта проєктування.

Самоконтроль якості виконання технологічних операцій.

Організація робочого місця та безпека праці.

Практична робота.

1. Технологічна послідовність виготовлення виробу.

2. Виконання технологічних операцій , передбачених  технологічним процесом.

3. Виготовлення  основних елементів виробу.

Конспект:http://surl.li/fvfew

Майстер клас:

http://surl.li/fvfgj

Перегляньте відео:

http://surl.li/fvfle

Технологічна послідовність виготовлення виробу.

Зразок практичної роботи:

http://surl.li/fvfph



04.04.2023.

Виготовлення виробу. Самоконтроль виконаної роботи.

Практична робота.

1. Підготувати робочого місця для виконання технологічних операцій.

2. Продовжити виготовлення виробу згідно технологічної картки 

3. Виконати заплановані технологічні операції.

4. Здійснити контроль якості .

Дотримуйтесь правил ТБ. Виконуйте технологічні операції  відповідно до обраного виробу та технології його виготовлення.

Презентація: http://surl.li/eydkq

Відео: http://surl.li/eycpl

Інструкційна картка: http://surl.li/eycpl

Фізкультхвилинка:

 http://surl.li/ekrew

Ознайомлення із способами з'єднання деталей із нетрадиційних матеріалів склеюванням, з'єднання саморізами, гвинтами, заклепками.

Конспект: http://surl.li/dmmju

Перегляньте відео. Особливості декоративних технологій регіону. Петриківський розпис: http://surl.li/dmmkg

Презентація. Випалювання: http://surl.li/evgvt

Зразок практичної роботи:

http://surl.li/dmldd

28.03.2023.

Виготовлення деталей виробу. Способи отримання деталей заданої форми.

Практична робота.

1. Визначити, яким способом ти будеш виготовляти заготовки власного виробу.

2. Виконати розмітку заготовок в необхідній кількості для виготовлення виробу.

3. Виготовити деталі виробу обраним способом.

Під час роботи не забувайте дотримуватись правил безпеки праці з ріжучим інструментом.

Презентація: http://surl.li/eydae

Відео: http://surl.li/exnxj

Фізкультхвилинка: 

http://surl.li/qjdl

Конспект: http://surl.li/evhaz

Відеоурок. Технологія виготовлення виробу:http://surl.li/evjkw

Презентація. Технологічні операції:  http://surl.li/dmtll

Зразок практичної роботи:

http://surl.li/evjnj

14.03.2023.

Види технологічних процесів.

Презентація: http://surl.li/eycyz

Перегляньте відео: 

Виготовлення столика-скриньки із старої валізи.

http://surl.li/ejcjj







07.03.2023

Проблеми екології. Нове життя старим речам.

Питання, які нас турбують.

- Забруднення планети.

- Проблеми сміття.

- Пластмасові відходи.

- Ключові моменти захисту довкілля.

- Нове життя старим речам.

Практична робота.

Під час роботи над творчим проєктом поміркуй, які старі речі ти можеш реанімувати та дати їм нове життя.

Презентація :

http://surl.li/farmu


Відео:,,Нове життя старим речам".

http://surl.li/fapce

Ідеї із консервних банок

http://surl.li/fappc


10 ідей поробок із консервних банок:

http://surl.li/fappp




Перегляньте відео:



Конструкторський етап


28.02.2023

Технологічна послідовність виготовлення виробу.

Ознайомившись із формою заповнення та змістом планування послідовності операцій у технологічній карті розробити документ( технологічну карту) для виготовлення власного виробу.

Презентація:

http://surl.li/ekydn

Конспект уроку

http://surl.li/emwip

Орієнтовні об'єкти праці :













14.02.2023.

Простий свічник із пластикової пляшки. Ексклюзивний і надзвичайно красивий свічник можна створити власними руками з чого завгодно, наприклад, зі звичайної пластикової пляшки. А якщо його красиво прикрасити, то вийде чудова та корисна річ у інтер'єрі будинку. Підсвічник можна використовувати як у урочистій обстановці, так і у повсякденній житті. Часто результати перевершують очікування.

Інструменти

Для того щоб зробити такий оригінальний свічник, нам знадобитися:

  • Пластиковий пляшка.
  • Канцелярський ніж.
  • Краса (бажано акрилова).
  • Кисть.
  • Пістолет для рідкого клею.
  • Елементи декору: стрічка, бусинки та ін.

Покрокове виготовлення свічника з пляшки

Крок 1 Відрізаємо верхню частину від пластикової пляшки Для початку потрібно відрізати від пластикової пляшки верхню частину. Вона є основою для свічника. Далі можна приступати до декору. 

крок 2  Наносимо клей для декору Для того, щоб зробити свічник красивим і оригінальним, можна використовувати рідкий клей, який потрібно наносити на поверхню майбутнього підсвічники різними візерунками. Після його висихання поверх нанесіть кистью краску    

  

крок 3  Декоруємо основу   Оклеюємо білою атласною стрічкою верх підсвічника Ще одним не складним варіантом декору підсвічники буде просто пофарбувати відрізаний верх пляшки у білий колір та вдоль нижнього краю приклеїти жемчужини. Верх підсвічники також обклеїти білою атласною стрічкою. Такий свічник виглядає романтично і дуже гарно.   







07.02.2023.

Практична робота (створити банк ідей)


Вироби – аналоги та їх аналіз.


            Переглянувши книги, журнали та інформацію в інтернеті розглянути моделі аналоги "свічника". За шаблоном наданим за посиланням заповнити таблицю №1.




Перегляньте відео:




Характеристика відомих конструкцій. 

з/п    

                           Вимоги

В 1

В 2

У 3

В 4

 1

Бути технологічним у домашніх умовах 

 

 2

Мати надійну стійкість на плоскій поверхні.

 3

Зберігати початкові якості.

 4

Бути зручним у використанні.

 5

Мати прості з'єднання.

 6

Відповідати вимогам дизайну.


31.01.2023.

Використання біоформ у створенні виробів.

Графічне зображення у проектуванні: ескіз виробу.

24.01.2023.

Вибір та обґрунтування об'єкта проектування.

Перегляньте відео до уроку. Ознайомтеся з  основними поняттями та виконайте завдання.

1. Види виробів для власних потреб.

2. Застосування методу формоутворення у  проектуванні виробів.

3. Композиційні матеріали як сучасний вигляд  технологій із створення конструкційних матеріалів.

4. Властивості та сфери застосування сучасних  конструкційних матеріалів.

5. Вплив штучних (хімічних) матеріалів на  здоров'я людини та навколишнє середовище.

6. Завдання до практичної роботи:

Розв'язок конструкторських завдань.

Пропоную вам долучитися до

розробки проекту «Нове

життя старих речей".

Опанувати навчальний матеріал

опрацюванням презентації і

перегляд відео.

Виконати практичну роботу:

1. Визначити мету проекту.

2. Провести маркетингове

дослідження серед своїх

знайомих, рідних, друзів з

тими: «Ваше відношення до

вторинного використання

старих промов».

3. Сформулювати вимоги до

майбутнього виробу

Перегляньте презентації:

Композитні матеріали

Сучасні композиційні матеріали

Трудове навчання. Хлопці. Підручник






20.12.2022

13.12.2022

Виготовлення виробу

1. Виготовлення ескізів.

2. Виготовлення шаблонів.

3. Виготовлення та декорування деталей виробу.

4. З'єднання деталей між собою.

5. Просушування заготівлі.


07.12.2022

Об'єкт проектної діяльності № 1: Корисні речі для інтер'єру школи, дитячого садка, громадських місць, приміщення 

Основні технології: технологія виготовлення швейних виробів, тістопластика


Первинний інструктаж у шкільній майстерні. Складання плану дій для реалізації проекту. Збір інформації 

Інструктаж із ВП №11/1. Практична робота. Обґрунтування теми проекту на основі зібраної інформації

Ялинкова прикраса.

Моделі-аналоги.









Перегляньте відео:

Як  зліпити пташку із солоного тесту

Кролик із солоного тіста

Котик (об'ємна іграшка)



















Перегляньте відео:







22.11.2022


Десерті із желе.




Кольорове желе у склянках

На 20-22 стаканчики по 100 мл: 5 желе різних кольорів розвести кожну в 350 мл води, можна і в 300 мл, 0,5 л вершків 36%, 0,5 л молока, 250 г цукру або до смаку, 16 г желатину , 8 ст. ложки води.

Желе розвести гарячою водою, охолодити, розлити по стаканчиках (на 20 шт. буде по 2 ст. ложки трошки не повні, десь по 12 г на стаканчик). Поставити в холодильник, щоб застигло. Тим часом розвести друге желе, охолодити.

4 гр. желатину залити 2 ст. ложки води, щоб набух. Окремо в каструльку налити 125 г вершків і 125 г молока, додати 60 г цукру, можна також трошки ванільного цукру, перемішати. Поставити на вогонь і довести до кипіння. Не кип’ятити. Зняти з вогню. Додати желатин і гарно перемішати. Можна додати набухлий желатин і мішати до його розчинення. Я ставлю на декілька секунд в мікрохвильовку, щоб він розчинився. Охолодити.

Дістати стаканчики з желе з холодильника, розлити зверху молочну суміш. Поставити в холодильник, щоб застигло.

На застигле молочне желе виливаємо охолоджене желе іншого кольору. Поставити в холодильник. Тим часом знову розвести желе, щоб схололо, і приготувати вершково-молочне.

Кожний наступний шар вилити на вже застиглий попередній. Таким чином виходить 5 желе різних кольорів і 4 прошарки желе вершково-молочних.


Желейний торт Бите скло




Пропоную вам рецепт приготування желейного тортика «Бите скло». Желе люблять усі, а діти особливо, тим більше, що цей десерт дуже простий у приготуванні і просто не може не вийти. Виходить досить смачний десерт, який буде на будь-яке свято прикрасою столу, та й не тільки на свято. Желейний тортик «Бите скло» можна приготувати без приводу, дуже вже він смачний і тільки одним своїм яскравим виглядом піднімає настрій.


Перевагою желейного тортика «Бите скло» є доступність продуктів. Практично всі продукти, за винятком сметани, можна тримати у себе вдома про запас. А це дуже важливо, що в будь-який момент можна стати і швидко приготувати смакоту.Другою перевагою цього желейного тортика є швидкість у приготуванні. Але й це ще не все. Ще торт ніжний, смачний, малокалорійний, барвистий та інше. Приготуйте та оцініть самі!

Для приготування желейного торта «Бите скло» нам знадобиться:

- темний крекер – 100 г.

- світлий крекер – 100 г.

- сметана – 1 л.

- цукрова пудра – 1 склянка.

- желатин – 2 упаковки по 25 г.

- ванільний цукор – 1 пакетик.

- молоко – 150 мл.

Процес приготування желейного торта "Бите скло"

1. Заздалегідь потрібно приготувати желе. Кожну упаковку желе розвести у 300 мл гарячої води. Добре розмішати, до повного розчинення порошку у воді. Залишити желе застигати.




2. Застигле желе ми нарізуємо кубиками.





 3. Можна порізати дрібними кубиками, можна великими. Подрібнити крекери на шматочки довільної форми. Подрібнене печиво та желе перемішати.

4. Тепер що стосується сметанного крему. Найсмачніше виходить коли сметану ви купуєте домашню, але і з магазинної теж смачно виходить.

5. Для початку розводимо желатин в молоці, залишити для набухання.




Сметану збиваємо з цукровою пудрою та ванільним цукром.

6. Розтоплюємо на водяній бані желатин, теплим вливаємо в збиту сметану і добре перемішуємо за допомогою вилки.

7. Одразу ж заливаємо нашу подрібнену желейно-печенькову суміш. Акуратненько перемішуємо.




За бажанням у желейний торт можна додавати шматочки фруктів і ягід.

8. Далі желейний торт повинен добре застигнути. Застигає від досить швидко, приблизно за пару годин, особливо якщо форму з желейним тортом винести на холод або поставити в холодильник.

9. Щоб дістати желейний торт з форми, занурте її на кілька секунд в гарячу воду. Накрийте форму тарілочкою для торту і просто переверніть.

Виходить смачно і красиво, виглядає желейний торт яскраво, можна сказати життєрадісно.

Тортик готовий. Смачного!

15.11.2022

08.11.2022

Технологія виготовлення кондитерських виробів  без випікання. Десерти.


Швидкий десерт з печива без випічки.


Інгредієнти:

 --- Сир- 500 г;

 --- Цукрове печиво - 15шт;

 --- Цукрова пудра - 150 г;

 --- Крем - 2 ст ложки;

 --- Ягоди - 100-150 г;

 --- Шоколад - 100 г



1. Підготувати інгредієнти. Якщо будете використовувати заморожені ягоди, необхідно їх розморозити і злити воду.


2. У сир додати цукрову пудру і сметану.

3. Розмішати до однорідної маси.

Десерт з печива та сиру - фото крок 4
4. На стіл рівно розкласти харчову плівку, викласти на неї печиво в три ряди.
Постарайтеся рівномірно викласти сирну масу на печиво.

Десерт з печива та сиру - фото крок 55. Викласти ягоди по центру.

Десерт з печива та сиру - фото крок 66. Загорнути плівку так, щоб з печива вийшов будиночок. А ягода буде в центрі.

Десерт з печива та сиру - фото крок 77. Звернув будиночок ще в кілька шарів плівки, відправте його в холодильник для просочення.

Десерт з печива та сиру - фото крок 88. Тим часом розтопіть на водяній бані шоколад.

Десерт з печива та сиру - фото крок 99. Нанесіть шоколад на"; будиночок" з усіх боків за допомогою лопатки і знову відправте в холодильник на годину.

Десерт з печива та сиру - фото крок 1010. Подавати готовий десерт з печива і сиру краще охолодженим, він тоді і ріжеться краще.

Десерт з печива та сиру - фото крок 11Смачного!

Домашнє завдання

Приготуйте десерт ,,Будиночок" із печива та сиру.


01.11.2022

18.10.2022

Тема. Технологія виготовлення кондитерських виробів без випікання. Десерти.


1. Професія - кондитер.

Перегляньте відео:

https://youtu.be/DPZTktjCLLg


2. Асортимент кондитерських виробів.

Перегляньте відео:

https://youtu.be/PhuQSdXRlPE

3. Технологія приготування торта з вафельних коржів без випікання.




Сьогодні рецепт, як приготувати вафельний торт без випічки. Родзинка цього торта - це ароматне масло із смаженого арахісу, згущеного молока і шоколадного крекеру. Такий торт готується дуже швидко і легко.


Інгредієнти:

вафельні листи (30 х 30 см) - 3 шт.;

шоколадний крекер - 350 г;

варене згущене молоко - 650 г;

вершкове масло - 250 г;

смажений арахіс - 200 г.



Процес приготування вафельного торта за 15 хвилин.


Спочатку приготуємо начинку. Смажений арахіс трохи подрібнюємо.


1



Точно також трохи подрібнюємо шоколадний крекер. В дрібну крихту подрібнювати не потрібно.


2



Вершкове масло кімнатної температур температури трохи збиваємо міксером.


3



До нього додаємо варене згущене молоко. Все збиваємо до отримання однорідної маси.


4



В цей крем висипаємо подрібнений арахіс і шоколадний крекер. Все добре перемішуємо ложкою.


5



Готові вафельні коржі розрізаємо на дві частини; якщо коржі круглої форми, то розрізати їх не потрібно


6



Збираємо торт. На вафельний корж викладаємо приблизно 3-4 столових ложки начинки. Все рівномірно розподіляємо по коржу.


7



Зверху накриваємо наступним вафельним коржем. Так збираємо весь торт і замотуємо його в харчову плівку. Торт ставимо настоюватися в холодильник мінімум на 1 годину. За бажанням верхній корж можна промазати начинкою і посипати звлишками подрібненого арахіса і крекера.


8


Домашнє завдання.

1. Переглянути матеріал урока.

2. Повторити правила безпечної праці з інструментами і пристосуваннями при виконанні роботи.

3. Дотримуватися правил техніки безпеки при експлуатації електро-побутових приладів.

4. Дотримуватися санітарно-гігієнічних правил під час проведення кулінарних робот.

5. Приготувати десерт і подати,  застосувуючи елементи сервірування чайного столу.



Смачного!


11.10.2022
04.10.2022
Тема. Вплив вмісту харчових продуктів на стан здоров'я людини. Режим харчування підлітка.

Перегляньте відео:




























Перегляньте відео:

Раціональне  харчування



Перегляньте відео:

Чому потрібно  їсти більше овочів та фруктів (Євген  Клопотенко)


Що ми їмо і чому хворіємо. Тарілка здорового харчування.



Практична робота. Переглянути учбовий матеріал. Скласти добове
 меню. 



27.09.2022
20.09.2022
Тема. Поживні речовини, що містяться в продуктах харчування. Значення поживних речовин.










Перегляньте відео:
Чому треба їсти більше овочів і фруктів


13.09.2022
06.09.2022
Тема. Роль харчування в житті людини.
Кожен живий організм у процесі життєдіяльності безперервно витрачає речовини, які входять до його складу. Значна частина цих речовин «спалюється» (окислюється) в організмі, внаслідок чого вивільняється енергія. Цю енергію організм використовує для підтримки постійної температури тіла, для забезпечення нормальної діяльності внутрішніх органів (серця, дихального апарату, органів кровообігу, нервової системи і так далі), і особливо для виконання фізичної роботи.
Енергія виробляється організмом людини із їжі. Кількість енергії, яку одержує та витрачає організм людини, вимірюється у спеціальних одиницях – кілокалоріях (ккал) або кілоджоулях (кДж): 1ккал = 4,19 кДж. Кількість калорій, одержуваних організмом із їжею, називається калорійністю харчових продуктів. 
Наша їжа містить основні харчові речовини: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини та вода.

Перегляньте відео:


Перегляньте відео:
Склад харчових продуктів 

Що таке тарілка здорового харчування



Практична робота.
Намалювати у зошиті схему тарілки здорового харчування.










Немає коментарів:

Дописати коментар